КОЛЕЖАНИ ВИЦЕШАМПИОНИ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ДЕБАТИ В СЪРБИЯ!

Разказват Калоян Коцев '25 и Валентин Кацаров '26

На 16 юли 2024 българският национален отбор, част от който са и президентите на Клуба по дебати на колежа Валентин Кацаров ‘26 и Калоян Коцев ‘25, замина за Белград, Сърбия, където взе участие в Световното първенство по дебати за ученици. В турнира се състезаваха националните отбори на 68 страни, включително САЩ, Англия, Китай, Канада, Индия, Катар и Сингапур. За първи път в историята на българските дебати, представителният отбор на страната с членове Калоян, Валентин и техните съотборнички Таня и Аделина достигна до елиминационните кръгове на първенството, след като победи отборите на Филипините, Германия и Аржентина. На шестнайсетинафиналите нашите се изправиха срещу Канада, един от най-успешните отбори в историята на състезанието и многократен шампион. В борбата им за купата, нашите президенти премериха сили с отборите на Гърция, Сингапур, Южна Африка, победиха ги успешно и достигнаха до финала на Световното първенство, където дебатираха срещу националния отбор на Шотландия, представиха се достойно и заеха второто място в шампионата,  рекордно постижение за отбор, за който английският език не е майчин.

Поздравления на Калоян, Валентин, Таня и Аделина за успеха им! 

Подробностите от пътя към финала:

Участието на българския национален отбор започна с две последователни победи срещу Аржентина и Филипините, като темите бяха ,,за или против пълната забрана за показване на религиозни символи и ритуали на публични места” и ,,трябвало ли е да се създаде алтернативен метод за деескалация на етническото напрежение в Югославия от Международния трибунал за военни престъпления”. След това отборът претърпя загуба от Полша на темата ,,за или против забраната на спортните залагания”. Последваха нови две победи – срещу Бангладеш и Германия, на темите ,,за или против да се наложи лимит на това колко туристи може да посетят големи туристически дестинации” и ,,за или против културата на самопомощта”. Нашите национали загубиха скорост в края на групите и завършиха с три поредни загуби от САЩ, Катар и Япония в дебати на темите, както следва: ,,да се дава минимален доход на всеки артист срещу да се дава повече само на изявените такива”, ,,за или против изхода на Франция от Западна Африка” и ,,за или против феминистическото движение да започне да представя традиционни женски роли и поведение като носенето на грим и токчета и вършенето на домакинска работа за силни и овластяващи”. Въпреки това със своите четири победи, нашият отбор успя да се класира на елиминационните кръгове, което се случва за първи път в историята на България!

На шестнайсетинафиналите българските дебатьори срещнаха Канада, най-титулувания отбор в историята на световното по дебати за ученици, и победиха безапелационно на темата ,,за или против да се сложи лимит от 60 години за кандидатиране за политически позиции”. На осминафиналите път се изправиха срещу Южна Африка, отборът в най-добра форма преди първенството, успял да спечели всяко едно състезание за подготовка преди това. Там нашите състезатели отново спечелиха дебата на тема ,,за или против общественото възприятие, че парите не могат да купят щастие”. На четвъртфиналите изпитанието беше също толкова трудно, този път срещу втория най-изявен в историята на форума, този на Сингапур. И този път българският представителен отбор спечели, като темата на дебата беше ,,дали Сърбия следва да търси по-тесни отношения със Европейския съюз или с Китай”. В последната фаза преди големия финал България се изправи срещу съседите ни от Гърция, които от дълго време се състезават на този форум - за България това бе едва трето участие. България победи с единодушно съдийско решение от 7:0 в дебат на тема ,,ако беше възможно, да се даде ли възможност на престъпници да заменят присъдата си с рязко усещане на болка и замайване всеки път, когато обмислят насилие”. Така се стигна и до големия финал, където националите ни трябваше да дебатират срещу изявения отбор на Шотландия на тема ,,за или против възхваляването на шампионите” и където се сдобиха със сребърните медали.

Подробности за формата:

Форматът на дебата е ,,Световни училища”. Той представлява дебат на английски език, в който всеки от двата отбора (,,за” и ,,против”) има четири речи, като три от тях са с продължителност 8 минути, а четвъртата е четири минути, като в началото се представят аргументите, а в последствие се оборват тези на опонентите. Преди всеки кръг има един час за подготовка, като през това време, както и по време на самия дебат, ползването на електронни устройства и интернет е строго забранено.

Може да си представим световното първенството по дебати като световно първенство по футбол – с групова фаза и елиминационни кръгове. В първата част всеки отбор дебатира четири пъти, ”за” и също толкова пъти ,”против”, при което страните се определят от хвърляне на чоп преди всеки дебат. Груповата фаза е във формат на голямо класиране на всички отбори, като всеки дебатира общо осем пъти и събира точки – по една за всяка победа и нула при загуба. Накрая първите 32 нации в класирането продължават напред към шестнайсетинафинал. След това на елиминационен принцип отпада по един отбор във всяка фаза докато останат само два на големия финал.