Двама ученици от колежа отличени с наградата на Yale Club of Bulgaria за 2024

Българският клуб на завършилите университета Йейл обяви това лято петимата носители на годишната награда, която клубът връчва на изявени ученици от средните училища в България. За нас беше удоволствие да видим сред тях двама ученици от Американския колеж в България - Марина Борисова и Калоян Димитров, випуск 2025 г. Другите трима наградени представляваха съответно Софийската математическа гимназия, Варненската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Наградата се дава на ученици с изключителни академични възможности и висок морал, както и обществена ангажираност и е част от усилията на клуба да стимулира учениците, демонстрирали тези качества и да поощри потенциалните кандидат-студенти в университета Йейл. За наградата бяха номинирани десетки кандидати, а избраните петима финалисти представляват представителна извадка на разнообразните таланти, интереси и ангажираност на младите българи към техните общности.

Тазгодишните носители на наградата на Йейл клуба са:
- Александрия Чалъковски, Софийска математическа гимназия
- Калоян Димитров, Американски колеж в София
- Мария Тодорова, Математическа гимназия Варна
- Марина Борисова, Американски колеж в София
- Мила Гетова, НПМГ

Ето как от клуба представиха дванадесетокласниците от колежа Марина и Калоян:

Марина Борисова обожава литературата и посвещава голяма част от времето си на четене или писане. От 8. клас е част от Драматичната програма на английски език в колежа, съосновател е на клуба по писане на текстове за песни, а миналата учебна година стана главен редактор на ученическия вестник College Life. В свободното си време пише поезия, текстове на песни, разкази и дори е написала пиеса в две действия. Иска да се занимава с издателска дейност, тъй като силно вярва, че литературата е мощна сила, която движи човечеството напред.

 

Калоян Димитров е амбициозен инженер, който вярва в силата на интердисциплинарното знание и често черпи вдъхновение от природата. Различните му проекти включват изследователска работа върху роботиката на рояците, вдъхновена от поведението на мравките, роботизирана пчела за борба с намаляващите пчелни популации и достъпно роботизирано куче за образователни цели. Завършва престижния космически лагер Space Challenges и ръководи екип за създаване на наземна станция за комуникация с реален сателит в орбита около нашата планета. Председател е на ученическия комитет по дейностите в мейкърспейс лабораторията на училището, президент е на клуба по роботика, а също и капитан на първия български отбор, който се състезава в престижното международно състезание по роботика - FIRST в Турция.

Поздравяваме всички носители на наградата за 2024 г. на българския Йейл клуб!