Нови преподаватели и служители

2024-2025 учебна година

img-0258-cropped

В началото на учебната 2024-2025 г. посрещнахме разнообразна група от отдадени и вдъхновяващи нови преподаватели и колеги от администрацията. Поканихме ги да се представят и с радост споделяме техните истории с вас.

 

Патрик (Пади) Гилъленд
Декан на учениците

Казвам се Патрик, или Пади, Гилъленд. Развълнуван да съм в София и България и съм готов да служа на общността на колежа. Ще бъда декан на учениците - длъжност, която изпълнявах през последните 5 години в Китай. Макар че всяко училище може има различна представа за задачите на декана, основната предпоставка е еднаква навсякъде - да се увери, че за учениците се полага качествена грижа и че те разполагат с учебна среда, в която могат да се развиват. 

Идвам в колежа с повече от 30 години опит като учител, училищен съветник и училищен администратор. Силата ми е в работата с ученици, на които не винаги им е лесно в училище. За някои от най-способните ученици справянето с училището е предизвикателство. Надявам се да помогна на тези ученици да се научат не само да оцеляват, но и да процъфтяват в училище и извън него. 

През изминалите първи седмици тук в колежа се почувствах наистина добре дошъл. За мен е удоволствие да съм част от такава грижовна общност. Имам пораснали деца: син и дъщеря, а също 10-годишен внук в САЩ и прекрасна съпруга на име Джой. 

Тимъти Вандерпуул
Декан "Професионално развитие на преподавателите и служителите"

След като завърших Occidental College в Лос Анджелис, започнах кариерата си в системата на държавните училища в САЩ. В продължение на 14 години бях учител по физика и треньор по бейзбол, американски футбол и ръгби, а след като получих сертификата на Националния съвет, станах ръководител обучение в целия район. Преместих се в Япония през 2006 г. и завърших магистратура в областта на структурирането и технологиите в преподаването, след което поех ролята на ръководител учебни програми. През 2015 г. се преместих във Виетнам, където станах академичен директор. В последствие придобих сертификат за училищен мениджмънт и лидерство. Последните три години бях директор на училище в град Хошимин. 

Израснал съм в Калифорния и въпреки че не живея там от почти двадесет години, културата на родния ми щат определя житейския ми път. Пътувал съм до почти всички кътчета на земята, но със съпругата ми Ан все още не сме били в тази част на Европа. Очакваме с нетърпение да се запознаем с нова култура, нов език, а след годините, прекарани в Югоизточна Азия, и с разнообразието на четири различни сезона. Истински се вълнуваме да се присъединим към общността на колежа!

Франсис Макайвър
Директор на офиса за академично и кариерно консултиране

Преди да се присъединя към колежа тази есен, работих като академичен съветник и координатор на изпитите SAT в Американското училище в Милано, Италия. Преди това съм бил академичен и кариерен съветник, както и координатор на извънкласните дейности в Американското международно училище в Мозамбик. Бил съм  също така академичен съветник в Международното училище във Флоренция, Италия, и в Британското училище в Джакарта, Индонезия.

Кариерата си в сферата на образованието започнах в Обединеното кралство, като учител по класически дисциплини в колежа “Стоунихърст”, след което станах ръководител на катедрата по класически дисциплини и също помощник-управител на пансиона в училището “Уест Бъкланд”. Впоследствие в продължение на 27 години преподавах класическа литература, философия и критическо мислене в училище “Норич”, където бях и възпитател, старши възпитател и старши учител, отговорен за кандидатстването в Оксфорд и Кеймбридж, както и във висши учебни заведения в САЩ. Имам магистърска степен по класическа филология и следдипломен сертификат по педагогика от Университета в Кеймбридж, както и магистърска степен по международно консултиране от университета “Лихай” и сертификат за академичен съветник от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Дженифър Нобъл
Преподавател по биология

Здравейте, аз съм Дженифър Нобъл. Радвам се, че работя в Американския колеж в София, както заради изключителните ученици, така и заради високия академичен стандарт. Наскоро завърших докторантура по биология с фокус върху екологичните ефекти от изменението на климата в силно стохастична пустинна екосистема. 

Имам богат опит в областта на образованието от САЩ и света, както като преподавател в университет, така и като гимназиален учител по биология и химия, и вярвам, че единственият път към промяната е чрез научни изследвания, подкрепени с научни данни, разпространявани чрез образованието. Преподавала съм химия и биология, включително по специални програми като IB и AP, а последното ми назначение преди колежа беше като асистент-преподавател в университет в няколко клона на биологията, свързани със здравната сфера. 

Обичам природата: тя е моята голяма любов, моята вяра и моето хоби. В свободното си време се разхождам с кучетата си, чета хубава книга или снимам.

Малъри Тарсис
Преподавател по английски език и литература

Здравейте! Казвам се Малъри Тарсис и много се радвам, че се присъединявам към екипа на колежа. Преподавам от повече от 30 години - в Лос Анджелис, Калифорния; Уилмингтън, Северна Каролина, а последно в Богота, Колумбия. Родена съм в Пенсилвания, израснах в Лос Анджелис и съм живяла в Италия, Хавай и Колумбия. Обожавам ежедневните предизвикателства и изненади на преподаването. В София пристигнах с двете си колумбийски котки Карлос и Норман, които с нетърпение очакват да научат третия си език. Когато не преподавам, обичам да играя тенис, да пиша разкази и да снимам. Нямам търпение да опозная София, България и Европа, да се запозная с нови музеи, изкуство, планини и хора.  

Любимият ми град е Рим, любимият ми филм - "Двойна застраховка" (Double Indemnity), любимият ми писател - Владимир Набоков, любимият ми поет - Данте, любимият ми певец - Елвис Костело, любимата ми пиеса на Шекспир - “Макбет”, любимата ми форма - триъгълникът, любимото ми телевизионно предаване - “Патриот” (Patriot), любимият ми архитект - Франческо Боромини, любимата ми игра - Уърдъл на “Ню Йорк Таймс”, любимото ми време - дъждовното, любимата ми дреха - черните дънки, а любимият ми човек е дъщеря ми. Всички с изключение на последното подлежат на промяна, а промяната е нещо хубаво. С нетърпение очаквам да уча заедно с моите ученици.

Хусеин Барма
Преподавател по химия

Здравейте! От тази година ще преподавам химия в колежа на 10,11 и 12 клас. Имам бакалавърска степен по химия от университета в Мумбай, Индия и магистърска степен по педагогика на природните науки от Техническия университет на щата Вирджиния, САЩ. За мен бе удоволствие да преподавам химия на гимназисти в продължение на 13 години в различни държави, сред които САЩ, Индия, Китай и също едно виртуално училище в облак. През този период съм преподавал химия стандартен курс, профилирана подготовка, по програмата IB и за подготовка за изпитите AP.

Това, което най-много харесвам в химията, е нейната светкавично развиваща се интердисциплинарна природа и способността й да осветлява обикновените явления в ежедневието ни чрез прости, но завладяващи... и понякога недотам интуитивни обяснения. Да работя с учениците, така че да вникнат в материята, да разгърнат мисловния си процес и да достигнат едно по-високо ниво на разбиране, е това, което ме мотивира. Очаквам с нетърпение да правя това тук в колежа.    

В свободното си време обичам да играя спортове като тенис, скуош, пинг-понг и пикълбол и винаги съм готов за предизвикателства!

Владислав Борисов
Преподавател по информатика

Здравейте на всички! Казвам се Владислав Борисов и съм изключително развълнуван от възможността да се присъединя към общността на Американския колеж в София.

Роден съм в София, където завърших Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Получих бакалавърската си степен по приложна математика и информатика от Техническия университет в София, където от 2022 г. съм доцент във Факултета по компютърни науки и технологии. През 2023 г. написах научноизследователски труд на тема „Алгоритъмът за машинно обучение Naive Bayes за разграничаване на съдържание, създадено от човек или изкуствен интелект“. В периода 2021-2023 г. преподавах математика и информатика по програмата IB в столично училище.

Фен съм на Формула 1, където софтуерът за анализ на данни влиза в действие, а  повечето отбори използват софтуера „RaceWatch“.

Очаквам с нетърпение да започна да преподавам в колежа и заедно с моите ученици да откривам творческата страна на роботиката.

 

Виктър Черъбим
Преподавател по английски език и литература

Здравейте, аз съм Виктър Айзък Черъбим от Рочестър, Ню Йорк. След като завърших бакалавърската си степен по психология в университета Geneseo, се преместих в Питсбърг, където пет години се занимавах с музика - свиря на китара, бас китара и пея - и организиране на обществени събития. След това получих първото си назначение като преподавател по английски език в чартърно училище в Бостън, където преподавах две години. След Бостън се преместих в Казабланка, Мароко, където преподавах науки по програмата IB. Две години по-късно се завърнах в САЩ - Ню Йорк, за да следвам магистратура за преподаване на английски език в Колумбийския университет, като същевременно преподавах в чартърно училище в Бруклин. След като се дипломирах, прекарах една година в преподаване в Баранкиля, Колумбия, и ето ме сега тук, в София, България.

В свободното си време продължавам да се занимавам с музика, преподавам йога и с нетърпение очаквам да карам ски по българските писти. Радвам се, че се присъединявам към преподавателския екип на колежа и ще имам часове с 9 и 10 клас.

Люк Фънк
Преподавател по биология

Здравейте, казвам се Люк Фънк и за мен е чест да се присъединя към Катедрата по природни науки в колежа като учител по биология. Роден съм в Албърта, Канада, известна с красивите си планински гледки към величествените Скалисти планини. След като завърших Университета на Алберта през 2014 г., реших да опитам късмета си в сферата на преподаването.

През 2015 г. започнах първата си работа като учител в Хонконг. След края на първата година, имах желание да продължа и открих възможност в провинциалната част на Южна Корея. В Южна Корея работих в продължение на три години, преди да се преместя в Китай заради възможността да преподавам на възрастни. След две години в Хефей, Китай, се преместих в Тайланд, където срещнах годеницата си, която е учен-изследовател. Надявам се да я запозная с общността и България следващата година. 

Много се вълнувам да стана част от колежа.

 

Панка Илиева
Преподавател по математика

Здравейте! Казвам се Панка Илиева. Завършила съм СУ "Св. Климент Охридски"- магистър по математика и информатика, със специалности Изследване на операциите и Педагогика. Имам богат опит с ученици от пети до дванадесети клас (общообразователна и профилирана подготовка). Работила съм както с деца, които обичат да задълбават в математическите проблеми, така и с такива, които са били отчаяни от математиката, а после и едните, и другите са ставали успешни и са намирали заниманията по математика за приятни. Мисля, че това е сериозна база и ще бъде много полезно при обучението на учениците, на които преподавам в колежа. Вярвам, че отзивчивостта и подкрепата на колегите са допълнителна гаранция за постигане на желаните от мен резултати - положително отношение към предмета и трайни и задълбочени знания на учениците.

Велислава Лакова
Преподавател по испански език

Здравейте на всички! Казвам се Велислава Лакова и в началото на учебната 2024/2025 г. се присъединих към екипа на колежа като преподавател по испански език. Родена съм и израснах в София, завърших средното си образование в 164-та испанска езикова гимназия, а висшето - в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Испанска филология” и езиковедска специализация. Още в студентските си години и началото на практиката си като учител по испански език осъзнах, че учител не е професия, а призвание. През годините кариерата ми се развиваше в различна посока - имам дълъг стаж в администрацията на голяма международна фирма, както и опит в посолството на Аржентина в България. И…в един момент на смяна на посоката учителската професия избра мен! И най-вълнуващото и удовлетворяващо преживяване за мен е да съм сред учениците, да мога да се докосна до живота на децата и младежите и да допринеса за него. 

Освен испанския език обичам и латино танците, а друга моя страст е енергийната психология. През свободното си време обичам да излизам с приятелки, да бъда със синовете ми и да съчетавам почивката с работата с хора. Опитът ми с енергийната психология е развил в мен качества като интуиция, емпатия и състрадание, които ми помагат във всички сфери на живота и особено в контакта ми с децата.

Керълайн Лазарова
Преподавател по английски език

Здравейте! Казвам се Керълайн Лазарова. След като се присъединих към преподавателския екип на колежа през февруари, сега съм развълнувана да започна новата учебна година като част от Катедрата за английски език в осми клас и да работя с най-младите колежани. 

Родена съм и съм израснала в Портланд, Мейн, и имам бакалавърска степен за преподавател в гимназиален курс на обучение от Университета на щата Мейн във Фармингтън, САЩ. За първи път дойдох в България през 2016 г. като помощник-учител по английски език по програма Фулбрайт, като работих в продължение на една година в езикова гимназия. След това преподавах английски език на деца и възрастни в продължение на три години в спомагателната програма на Американския университет в България. Със съпруга ми се преместихме в Съединените щати през 2020 г., а след три години живот и работа в Сейнт Пол, Минесота, с радост се завърнахме в България. Вълнувам се да споделя с учениците си моята любов към литературата, да бъда техен верен ментор и да им помогна за едно успешно навлизане в също толкова успешни и радостни пет години в колежа!

Станислав Малешков '02
Преподавател по икономика и предприемачество

Имах щастието и привилегията да завърша колежа през 2002 г. Впечатляващо е колко много инвестиции са вложени в тази забележителна институция през последните две десетилетия. Специално е вълнението ми след толкова години да срещна тук толкова много познати лица.

Като човек, който дълбоко вярва, че ученето продължава цял живот, знам, че ще науча много от общуването си с високо интелигентните и силно амбициозни ученици тук в колежа. За мен ще е чест да споделя с тях моята перспектива, базирана на професионалния ми опит в сферата на бизнеса и предприемачеството. Надявам се да им помогна в образователното им преживяване и пътя им към техните лични цели, стремежи и суперсили.

След 15 години работа като специалист по подбор на персонал, обучител, бизнес консултант и социален предприемач искам да се отблагодаря на общността, която отвори толкова много врати за мен. Страхотно се вълнувам да се впуснем заедно в това приключение!

Александра Миронова
Преподавател по математика

Здравейте!

Казвам се Александра Миронова. Родена съм и съм израснала тук в София. Страстта ми към математиката е заложена в семейството ми, като най-голям принос има моята баба, човекът, който ме вдъхнови да стана учител. Тя също беше учителка по математика и изигра важна роля в моето възпитание. Благодарение на нея като ученичка бях много запалена по ученето. Намирах решаването на задачи по математика за забавно и релаксиращо - можех да решавам задачи с часове, без да ми омръзне. Това беше чудесна основа да стана учител, защото разбирах стойността на доброто образование и за мен беше изключително важно да имам смислена кариера.

Имам разнообразни интереси - понякога ми се струва, че всяка седмица захващам нещо различно. А българските народни танци са хоби, което се задържа: танцувам вече две години без намерение да спирам.

Мечтата ми е някой ден да живея в уютна къщичка в гората със собствена градина, в която да растат изобилно плодове, зеленчуци, билки и подправки.    

Александър Мутанов
Преподавател по английски език / превод

Здравейте! 

Казвам се Александър Мутанов и по професия съм учител по английски език; притежавам магистърска степен по превод и лингвистика (английски-италиански език) от Университета на западен Сидни, Австралия. Притежавам, също така, CELTA сертификат (пето ниво) за преподаване на английски език на чужденци, издаден от Cambridge Australia. Обичам чуждите езици и винаги съм имал желание на помагам да изучаващите английски. Обичам да общувам с представители на различни културни и езикови общности и това ми помага да разбера предизвикателствата, свързани с с изучаването на езика. Преди да започна да преподавам, работих и придобих ценни умения в сферата на туризма, в частност бизнес туризма. Завършил съм Държавната музикална академия и притежавам бакалавърска степен, специалност "Ударни инструменти". В допълнение, притежавам магистърска степен по Международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.

Живял съм в Мароко, Германия и Австралия и мечтая да посетя Северна Америка.

Очаквам с нетърпение да допринеса с уменията си за преподаване на английски език и превод за академичното израстване и развитие на учениците от колежа, за които съм чувал толкова много. 

Алекс Попов
Преподавател по биология

Роден съм в най-стария европейски град – Пловдив (1998 г.) и съм израснал в София. Прекрасните моменти, които имах в Първа английска езикова гимназия (випуск 2017), както и страстта ми към науката, бяха решаващи за това да избера учителската професия.

Започнах да преподавам биология през 2020 г. в Erich-Kästner-Schule, немско-българско частно училище, докато все още бях студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дипломната ми работа изследваше антимикробните ефекти на различни нанокомпозити, както и интерпретацията на получените експериментални данни от гимназисти.

Вярвам, че биологията, както и науката като цяло, са жизненоважни за развитието на способностите, интелигентността и любопитството на учениците. Преподаването ме прави щастлив и за мен наистина е чест да бъда част от общността на Американски колеж в София!

Кристина Савова '18
Преподавател по математика

Здравейте на всички!

Казвам се Кристина Савова и съм изключително развълнувана да се присъединя към общността на колежа за първата си учебна година като учител! Дори бих казала да се присъединя отново, защото и аз съм горд възпитаник на колежа! Щастлива съм, че се завръщам тук - този път от другата страна. През тийнейджърските ми години колежът формира моя характер - взискателната академична програма ми помогна да развия уменията си за критично мислене и ме научи как да подхождам към проблемите по творчески начин. Тук открих най-съкровените си интереси - математиката, както и всичко, свързано с изкуството, особено музиката. Наскоро завърших бакалавърската си степен по информационни технологии в Нов български университет, където наред с първата си специалност завърших и втора специалност „Електронна музика“.

В свободното си време обичам да чета, да пътувам, да ходя на театър, да прекарвам време с приятелите и близките си, да слушам музика и да композирам. “Но това е друга приказка и ще бъде разказана друг път, както се казва в “Приказка без край”. Засега мога да кажа само, че с нетърпение очаквам да навляза в тази стара нова глава от живота ми!

Иван Стойков
Преподавател по математика

Роден съм и израснах в София. Тук съм прекарал по-голямата част от живота си, тук учих и работих, като изключим четирите години на следването ми в Американския университет в България, където завърших математика и журналистика. Веднага след дипломирането ми станах учител по математика и прекарах следващото десетилетие, преподавайки на ученици от 5 до 12 клас по три различни национални учебни програми. Квалифициран преподавател по програмата IB съм, като имам повече от 100 IB възпитаници, които в момента работят и учат в различни сфери и кътчета на света.

Освен към математиката проявявам силен интерес към пътуванията (вече съм посетил 43 държави), литературата (опитвам се да пиша поезия) и чуждите езици (в момента жонглирам с шест чужди езика, които владея в различна степен, от английски, който владея свободно, до китайски, който тъкмо започнах да уча).

Радвам се да се присъединя към екипа и нямам търпение да бъда полезен на общността.

Лъчезар Стойков
Преподавател по информатика

Здравейте! Радвам се, че се присъединявам към екипа на училището като новия учител по информатика и информационни технологии. По пътя ми, който ме доведе дотук ме водеше силното ми увлечение по технологиите и дълбокото любопитство към света. През последните осем години се сдобих с бакалавърска степен по компютърни науки и масови комуникации и опит в преподаването по програмите IGCSE и IB, помагайки на учениците да се ориентират в пленителния свят на алгоритмите, данните и дигиталните иновации.

Имах привилегията и да се включа в редица онлайн курсове и получа сертификация по компютърни науки и изкуствен интелект от всички университети от Бръшляновата лига, гаранция, че внасям най-новите знания и най-добри практики в класната ми стая. Но пътуването ми не спира дотук - отдаден съм на ученето през целия си живот и имам магистърски степени и по актьорско майсторство (театър), филмова продукция и астрономия. На пръв поглед тези сфери може да не изглеждат свързани, но благодарение на тях имам уникална перспектива за пресечните точки между технологиите, творчеството и изследването.

Йоана Антонова
Психолог

Здравейте! Казвам се Йоана Антонова и съм изключително развълнувана да се присъединя към колежа и екипа за подкрепа на учениците като училищен психолог.

Родена съм и израснах в София, а последните 8 години прекарах в Холандия, където завърших бакалавърска степен по психология (Erasmus University Rotterdam), магистърска степен по детска и юношеска психология (Leiden University) и придобих безценен професионален и доброволчески опит. Работата с тийнейджъри и родители с разнообразен произход и личностни характеристики, идващи от различни култури и социално-икономически условия ме обогати и ме направи още по-отворена, отзивчива и съпричастна. Хареса ми да уча, да живея и да работя в чужбина, а сега съм развълнувана да се върна в родината си, където се надявам да продължа да се чувствам в свои води, да се развивам, да уча и да разширявам хоризонтите си в международната среда на колежа!

Кариерата на училищен психолог винаги е била моя мечта, тъй като включва две от най-важните за мен неща - психичното здраве и образованието. Тъй като учениците прекарват по-голямата част от времето си в училище, вярвам, че за да могат те да се развиват академично, социално, поведенчески и емоционално, тяхното щастие, увереност и цялостно благополучие са също толкова важни, колкото и постиженията, ученето и дисциплината. Тук съм, за да ги подкрепя.

Два от любимите ми цитати са: „Издигаме се, като издигаме другите“ и „Практикувай това, което проповядваш“. Опитвам се да живея осъзнато, като полагам ежедневна грижа за себе си, практикувам саморефлексия, развивам здравословни стратегии за справяне и цялостни навици за по-здравословен и щастлив живот.

Цветелина Цветанова
Медицинска сестра

Здравейте! Казвам се Цветелина Цветанова. Завършила съм Медицински университет София със специалност акушерка през 2019 г. Медицинският ми стаж се проведе в УМБАЛ Токуда в гр. София, а от 2019 до 2021 година работих в Англия като медицински специалист. Преди да започна в колежа, съм работила в детско заведение в София. В свободното си време обичам да рисувам, да прекарвам време на открито, като се разхождам или спортувам. Обичам и да пътувам - пътуването ме вдъхновява и ме кара да се чувствам жива. 

Радостна съм, че съм част от служителите на екипа като медицинска сестра в лекарския кабинет именно в колежа, институция, поддържаща най-високи академични стандарти в областта на средното образование в България. Щастлива съм, че с моя опит и познания ще мога да бъда полезна.

Милена Ганчева
Стажант преподавател по математика

Здравейте, казвам се Милена Ганчева и съм повече от щастлива да се присъединя към екипа на колежа! Родена съм в София и съм завършила Софийската математическа гимназия. В момента съм студентка втора година в специалност Приложна математика във Факултета по математика и информатика към Софийския университет. От много малка мечтая да стана учител по математика. Преподаването е моя много голяма

страст. Много лесно се разбирам с децата, обичам да ги напътствам и мотивирам и винаги съм насреща, ако имат нужда от нещо. В свободното си време рисувам и танцувам. Тренирала съм бойни изкуства 9 години и съм голям почитател на екстремните преживявания.

Димана Крумова
Стажант преподавател по бълграски език и литература

Здравейте! Казвам се Димана Крумова и съм развълнувана да бъда новият стажант-преподавател в Катедрата по български език и литература на Американския колеж. В момента съм във финалния етап на следването си в Нов български университет, специалност българистика. Работата с хора в сферата на литературата ме вдъхновява и искам да успея да предам това въодушевление, тази окриляваща енергия, и на учениците. Вярвам, че литературата учи на доброта, разширява мирогледа и развива идентичността. Книгите и четенето са ми страст още от ранна детска възраст. Но освен в компанията на добра литература, обичам да прекарвам пълноценно време с любимите ми хора и с кучето ми, да пътувам, да откривам нови хобита и да творя. 

Милосвета Цокова
Стажант преподавател по математика

Здравейте!

Казвам се Милосвета Цокова и съм родена в Ловеч, известен още като "града на люляците". Завършила съм Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч. В момента съм студентка в четвърти курс със специалност “Математика и информатика” във Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

За мен математиката е предизвикателство и логична наука. Намирам удоволствие в решаването на задачи, доказването на теореми и намирането на модели. Нямам търпение да започне новата учебна година и чрез преподаването да споделя тази моя страст с учениците. 

Интересувам се от фотография и пътешествия и активно помагам на бездомни животни.