Международната награда на херцога на Единбург отличи колежа и шест ученички

9 октомври 2024 г.

Шест ученички от колежа бяха отличени на състоялата се на 9 октомври тържествена церемония на Международната награда на херцога на Единбург - България. Десетокласничките Наталия Чилева, Марина Симеонова, Стефани Лозанова, Виктория Маринова и Паола Паскова и деветокласничката Яница Прегьова получиха своите значки и сертификати от президента на Република България г-н Румен Радев, от посланика на Великобритания Н. Пр. Натаниел Копси, както и от членовете на Почетния тръст на Наградата, която празнуваше десет години откакто съществува в България. Поздравления! 

Колежът пък бе отличен сред организациите участници със специална награда в категория “Най-много проведени и коректно отчетени приключенски пътувания”. Приключенското пътуване е преживяване сред природата, по време на което, работейки в малка група, всички участници планират, обучават се и предприемат пътуване с цел, в непозната среда. Често включва преход сред природата, устройване и нощувка в палатков лагер, готвене на открито, ориентиране с карта и компас. Понякога младежите избират да направят проучване, изследвайки природата около себе си или етнографски, исторически или други особености на района.

Програмата „Международна награда на херцога на Единбург“ има силни традиции в колежа, където е въведена преди 9 години. За това основна роля имат учениците от клуба “Международна награда на херцога на Единбург”, чиито президентки са Наталия Чилева и Марина Симеонова и менторът на клуба Тим Уорд. Програмата предизвиква младите хора да мечтаят смело, да се радват на постиженията си и да променят света около себе си, започвайки със своите общности. Тя насърчава личностното израстване, лидерството и сътрудничеството - все качества, които и в колежа ценим и се стремим да възпитаме у всеки ученик. Затова за нас не е изненада, че нашите ученици се справят отлично с поставянето на амбициозни цели, че демонстрират постоянство по пътя към тяхното постигане и заделят време да анализират изминатия път.

Благодарим за признанието на Програмата и за усилията - на участниците и си пожелаваме заедно да продължим да създаваме възможности и да подкрепяме следващото поколение лидери!