Нова пълна стипендия учередена от възпитаничка

Стипендия "Робин Митентал" с първи носител учебната 2023-24 година

Даниела с децата си, 2023 г.

С голямо вълнение обявяваме учредяването на най-новата стипендия за ученик от колежа, пълната стипендия "Робин Митентал", създадена това лято от възпитаничката на училището от Випуск 1997 Даниела Моле в памет на покойния ѝ съпруг. След стипендията "Изгрев", която от създаването си през 2021 г. досега вече е присъдена на трима ученици, това е втората стипендия, основана от възпитаник на колежа - прекрасен пример за културата на благотворителност, която колежът се стреми да възпитава, а завършилите училището въплъщават.

"Понякога имаме привилегията да можем да предадем добрината нататък. Тази година привилегията беше моя.", споделя Даниела. "Исках да направя нещо за колежа откакто завърших това забележително училище. Има толкова много нишки, които свързват човека, в който се превръщам всеки ден, с опита ми от колежа. Това лято успях да учредя стипендия на името на моя покоен партньор Робин Митентал. Той беше най-добрият човек, когото някога съм познавала и беше посветил живота си на това да служи на другите. Доставя ми голяма радост да знам, че макар физически далеч от България и колежа, мога да помогна на едно българско дете, което мечтае да учи в колежа, да осъществи тази своя мечта. Като родител на деца в училищна възраст знам, че щастието и успехът на детето се отразява на цялото семейство."

Стипендията „Робин Митентал“ покрива пълната такса за обучение на един български ученик за целия петгодишен срок на обучение. Първият носител на стипендията „Робин Митентал” е осмокласник през учебната 2023-24 година. Стипендията се предлага с предимство на ученик от малцинство, от домакинство с един родител или живеещ извън София, чието семейство е с високи финансови нужди. Учениците, носители на стипендията, които не са от София, получават възможността да пребивават безплатно в общежитието на колежа.

Получаващите стипендията трябва да поддържат среден успех от минимум 5.25 всеки семестър и примерно поведение през петгодишния срок на обучение в Американския колеж в София.