Николета Стойнова '25 за Международното научно изложение в Мексико

Какво сподели единайсетокласничката след завръщането си

От 21 до 27 октомври в град Пуебла в Мексико се проведе международното изложение MILSET Expo-Sciences International (ESI). Изложението, чийто домакин беше UPAEP, един от най-добрите университети в щата Пуебла, посрещна повече от 700 участници от цял свят, повечето от тях гимназисти. Всяка държава беше избрала своите представители, като аз бях избрана заедно с още двама ученици от България, от математическата в Бургас и в Пловдив, да представим нашите научни проекти в Мексико.

Науката винаги е била мое призвание и никога не съм се съмнявала, че искам да се занимавам именно с наука в бъдеще. Занимавам се най-вече с физика и астрономия, но въпреки това смятам, че е изключително полезно да работиш по интердисциплинарни проекти, защото в крайна сметка всяка наука зависи от другите и за да увеличиш значението на приноса си, трябва да имаш по-широк обхват. Ходя на научни състезания още от 6. клас, но на повечето от тях само решавах задачи. След като започнах да уча в колежа, се насочих към проекти с важно значение и отидох на първото си национално научно изложение в 8. клас. Първото ми междунароидно такова беше FISSION 2023 в колежа, последван от Международния научен панаир във Виена. 

Участието в ESI 2023 беше най-обогатяващото преживяване за мен дотук. Не само че успях да представя проекта си "Агрифотоволтаици в екологичното производство на овощни култури", в който бях вложила много време и усилия, но и успях да се запозная с изключителни млади хора, които споделят моята страст за дейност в областта на науката. Преживяването беше изключително обогатяващо с всички представени научни проекти и невероятни идеи. Интересното е, че MILSET Expo съчетава изложби на STEAM проекти с културни събития, което позволява на посетителите да се потопят в местната култура. 

През четирите дни представих проекта си на различни хора - от малки деца до професионалисти от областта на науката и представители на НАСА, с които успях лично да разговарям, което беше страхотно. Като част от събитието влязох в ролята на посланик в рамките на конференцията за млади граждани, където обсъждахме темата "Нашето бъдеще в Космоса" и представихме идеите си. 

Благодарна съм за тази възможност на Министерството на образованието и Фондация "Еврика", които направиха възможно участието на трима ни от България на такова изключително събитие, както и на моите ментори и учители, които ми помогнаха да се подготвя.