Американският колеж в София дебютира на Hack.Moscow v3.0

В края на октомври отбор от колежани, с ръководител мениджърът на Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI), участваха за първи път в един от най-мащабните международни хакатони, провеждан в Русия за общността от техничари и разработчици на софтуер – Hack.Moscow v3.0. На това издание се събират над 700 хакери, иноватори, софтуерни инженери, предприемачи и идеалисти от целия свят с цел да вдъхнат живот на сложни и смайващи идеи в рамките на 48 часа.

Петър Генов, Йоана Станкова, Стоян Динев и Калоян Янчев отиват с много идеи, но заедно с Дейвид решават да работят едновременно върху три проекта.

За предизвикателството „Хакване за бизнес“ екипът решава да разработи чатбот, който да работи в логистичната индустрия, като приема заявки през популярни приложения за чат и предоставя своевременна обратна връзка на клиента за напредъка на поръчката. „Тук сме“ предизвиква екипите да покажат наложени върху съществуващо приложение за навигация павирани пътеки, подходящи за скейтборд, въз основа на информация от потребителите. „Същата технология може да се приложи и са показването и превеждането на хора със затруднено движение през достъпни пътеки из града, което се надявам в най-скоро време да е реалност.“ - коментира Дейвид и добави:

„Имахме възможност да се разходим по Червения площад, да разгледаме центъра на града и да посетим Московския космически музей, където се зарадвахме, като видяхме снимката на първия български космонавт Георги Иванов. Успяхме и да се запознаем и с експозицията на интересни инженерни и технологични постижения, включително космическата совалка Буран. Участието ни в Hack.Moscow v3.0 ще остане за мен и учениците незабравимо и ценно научно и културно изживяване."