Изложба на фотографии и текстове на Пенка Касабова

 „Човек учи не само в класната стая и не само от книгите, но и от всяко участие в живота, от всеки допир с хората, особено ако е придружено с радост, така нужна на децата и младежта. Детската градина е градина от деца, които в най-приятна и весела атмосфера се развиват под грижите на учителките, както се развиват цветята под грижите на градинаря. Ако природата не създава дори две листа еднакви, защо ние искаме всички да вървят в един път, когато явно са различни? Свободата и доверието са хляб и слъчнице за всяка растяща душа!“
- Пенка Касабова (1901-2000), педагог – създател на детските градини в България, обучавана от дъщерята на един от основателите на Американския колеж Джеймс Кларк - Елисавета Кларк, както и сестра на Гео Милев и леля на Леда Милева, завършила колежа през 1938 г.

В центъра на София, на тиха закътана уличка недалеч от площад „Македония,“ се намира къщата-музей на големия български артист Борис Христов (1914-1993). На 1 март 2017 г. бяхме там за откриването на изложбата „Отдаденост“, с архивни фотографии и автобиографични текстове на Пенка Касабова (1901-2000), педагог – новатор и голямата любов на световноизвестния бас. В изложбата са преплетени два сюжета: отдадеността й на идеята за съвременно образование на най-малките - чрез съхраняване на тяхното достойнство, приобщаване чрез игри и вдъхването на смелост у тях за сбъдване на техните мечти - и нейната отдаденост и самоотвержена любов към Борис Христов, когото тя подтиква да замине в Италия, далеч от самата нея, същевременно там, където може най-добре да развие таланта си.

Поканата за откриването получаваме в Американския колеж от една страна, защото преподавателката и ментор на Пенка Касабова е Елисавета Кларк, родената в България дъщеря на един от основателите на Американския колеж, Джеймс Кларк, а от друга - Пенка Касабова е сестра на Гео Милев и любимата леля на завършилата колежа през 1938 година Леда Милева.

По време на откриването чуваме красива музика в изпълнение на млади таланти, както и няколко откъса от двете книги на Пенка Касабова, базирани на дневника, който тя е водила до 92-годишна възраст, „Любов и талант“ (2013) и „Скици по пътя на живота“ (2001), както и от био-библиографията „Пенка Милева Касабова“ от доц. д-р Райна Захариева (2012). Откъсите и текстовете от изложбените пана са достатъчни, за да се убедим, че искаме да прочетем и трите книги и силно да препоръчаме да посетите изложбата на ул. „Цар Самуил“ 43.