Инвитро микроразвъждане при растения и мобилно приложение за конвертиране на триизмерни изображения

Само някои от нещата, по които ученици в колежа работят

Биофестът във Факултета по биология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по-рано тази есен завърши с огромен успех, като подчерта важността на органичните и естествени продукти и културата на екологичен живот.

Петима ученици от колежа: Ивет Димитрова (11/4), Иво Йорданов (11/5), Огнян Траянов (10/6), Дарина Молова (10/8) дванайсетокласникът Борис Радулов, с ръководител преподавателят по биология д-р Динева, участваха във фестивала като гост-презентатори. Ученици и студенти, научни изследователи и академици се събраха на едно място, за да споделят това невероятно изживяване.

Ивет и Иво представиха гореща тема от последните години – инвитро микроразвъжадане при различни растителни видове и проведоха интерактивна сесия за гостите на Биофест. Огнян и Дарина представиха своето работещо приложение, което преобразува изображения от учебника по биология и учебника, използван в Софийския университет, в триизмерни образи. Ето какво казаха те: „Успяхме да покажем на гостите методите, които използваме през последните 2 години и да възпламеним любопитството им към биологията. Проведохме много и интересни дискусии за възможната бъдеща употреба и начините, по които тези методи влияят на света, в който живеем.“

Участието на колежа в Биофест надгражда предишен успех. През пролетта на 2019 г. тези ученици, заедно с Николай Митев и Александър Желязков, спечелиха наградата Отличен рейтинг на Международното научно и инженерно изложение, подкрепено от Института по управление на ядрени материали в австрийската столица и проведено в Международното училище във Виена.