Проведе се Денят на основателите в Американския колеж в София

Дух на споделените корени, борби и повторно изправяне. Дух на възможностите за млади хора да изпълнят своя потенциал, да се впуснат в света и да носят промяната към по-добро. Духът на Деня на основателите 2019 в Американския колеж в София.

В края на миналата седмица Американският колеж в София посрещна 35 представители на американски гимназии от Турция, Гърция и Ливан. Освен, че се опознаха по-добре, учениците, техните гости и придружители обмениха опит, свериха постижения и се забавляваха заедно.

В петък сутринта всички ученици представиха себе си и своите институции, разказаха вдъхновяващи истории за основателите на своите училища и споделиха какво ги кара да ходят на училище с удоволствие.

Както каза президентът на колежа д-р Ричард Тъкър Юинг-Младши „всички ние сме доста различни, и въпреки това споделяме такава силна и обща връзка: всички сме училища, основани на това, което наричаме Американската идея; основополагащата вяра в правата на всички хора за живот, свобода и стремеж към щастие. Също така сме училища, основани на идеалите за служба на обществото и академично отличие, които са се изградили в характера, наследството и уникалния дух на своите държави и общности.“

В присъствието на д-р Юинг, официални лица от посолствата на Гърция, Турция и Ливан, Десислава Тальокова от Фондация “Америка за България”, учениците от Американския колеж представиха и откъси от непреходния мюзикъл „Аз пея под дъжда“.

След няколко игри за опознаване и проследяване на нещата, които ни сближават, учениците се включиха в работилници по технологично учене с устройствата Chromebook, аудиовизуално производство, роботика и компютърен дизайн.

В следобедните часове в петък домакините и гостите на Деня на основателите се насладиха на изложбата “Иновации в действие”, която представи творби на ученици от Американския колеж, участвали в олимпиади, а след това всички се завърнаха във вече познатия им мейкърспейс на колежа. В края на деня там проектираха и изработиха свои собствени аркадни игри от картон.

Пролетната съботна утрин в колежа посрещна отново гостите и домакините на Деня на основателите за церемонията по закриването. В духа на споделената от всички училища ценност за служба на обществото, участниците засадиха заедно магнолия, като символ на тяхното единство в идеали, философия и бъдеще, изпълнено с чест, високи постижения и почтеност.  

След това, отново заедно, гостите и техните домакини се порадваха на слънчевите лъчи в историческия център на София и си направиха снимки за спомен пред столични забележителности.