Американският колеж в София беше домакин на Деня на основателите между 7 и 9 март.

Денят на основателите се налага като международно събитие, което обединява ученици и преподаватели от група международни училища от региона със сходна история, мисия и ценности. Целта на Деня на основателите е да улесни културния и образователен обмен между общностите на тези динамични образователни институции, които споделят общ произход и непреходен завет.

Сред тези, в днешно време светски училища, основани преди повече от век и половина от американски мисионери, включително колежа в София, са и Американският колеж в Гърция „Пиърс“, Американската академия „Юсkюдар“ в Истанбул (Турция), Американският колежански институт в Измир (Турция), Американският колеж в Тарсус (Турция), Американският колеж „СЕВ“ в Истанбул (Турция) и Международният колеж в Бейрут (Ливан).

Темата на тазгодишното издание на Деня на основателите са приликите и разликите в историята на институциите, както и техните културни наследства и мисии. Гостите ще имат възможност да се запознаят с някои от дейностите, които отличават Американския колеж от други водещи гимназии в България, като се включат в: работилници за използване на Chromebook-устройства, работа в аудио-визуалното студио, занимания в лабораториите по роботика, 3D печат и компютърно проектиране. В допълнение към работилниците, между 15 и 15:45 ч. на 8 март 32-мата гостуващи ученици ще се насладят на специализирана изложба „Иновации в действие“, в която участват проекти от участия на ученици от колежа в олимпиади.

Церемонията по откриването се проведе в петък, 8 март в аудиторията „Уитакър“. Събитието събра на едно място общността на колежа, ученици и преподаватели от гостуващите училища заедно с изявени дипломати и международни представители за преглед на мисията, философията и постиженията на участващите училища.