Фортисимо в клас

Как звучи валдхорната? Какъв е произходът на инструмента? Вече всички осмокласници и деветокласници от Американския колеж могат да отговорят на тези въпроси благодарение на представянето на инструмента от валдхорниста Красимир Костадинов в рамките на програмата „Фортисимо в клас”.

Красимир Костадинов е водач на група валдхорни в Софийска филхармония и от 12 до 16 март беше негов ред да гостува в часовете по музика в Колежа. Проектът „Фортисимо в клас” стартира в нашето училище на 16 януари. Оттогава колежаните се срещат с професионални музиканти в часовете по музика, като в рамките на един учебен час се запознават с даден инструмент, устройството му и различни техники на свирене. Разбира се, научават повече и за музиканта, който им е на гости.

Ръководител на програмата „Фортисимо в клас” в България е Хари Ешкенази – цигулар в Софийска филхармония, а идеята за проекта е на брат му – диригента Максим Ешкенази. Преди валдхорната, нашите ученици се запознаха с цигулка, флейта и тромпет. Следват ударните инструменти.

Повече за програмата и участниците, както и мнения на учениците ни и кратко интервю с Хари Ешкенази, можете да прочетете в следващия брой на Информационния бюлетин на Колежа ACS Newsletter в края на март.