Приемаме ли човешките права за даденост?

Не би трябвало!

„Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо.“

– Едмънд Бърк

Застъпничеството за правдата е сред основните морални ценности, в които се стремим да възпитаваме учениците в колежа. Като добавим и различните възможности за развиване на интелектуалните им способности, често наблюдаваме как с времето, от ококорени осмокласници, те се превръщат в изключителни хора. Една извънкласна дисциплина, която обединява в себе си тези морални и интелектуални качества е Клубът по правата на човека.

Наскоро той отбеляза огромен успех, чрез планирането, организацията и провеждането на първата по рода си Симулация на Европейския съд по правата на човека. Събитието изведе колежаните в нови хоризонти, като успя да привлече към двудневното събитие както връстници така и студенти по право. В него участваха над 40 състезатели и съдии от цялата страна, които демонстрираха изключителни умения и не спестиха усилия.

Освен в процеса, който предизвика участниците да си задават изключително задълбочени въпроси, по време на Симулацията на Европейския съд по правата на човека гимназистите и студентите имаха възможност да се включат в панелна дискусия с практикуващи адвокати и треньори по симулации на съдебни процеси. В нея учениците и студентите отправиха към професионалистите своите трудни въпроси и получиха компетентни и ценни отговори, в рамките на обширна дискусия за човешките права.

Специални заслуги за гладкото протичане на симулацията се полагат на президента на клуба Кристабел Конта и нейния заместник Дора Ангелова, както и на Радо Ангелов, всички от 11. клас в колежа, както и членовете на клуба, също единадесетокласници, Мария Цанова, Карл-Ян Якубик, Ралица Йолова, Кристина Стратиева, Алина Ангелова и Джули Димитрова. „Всички трябва да се гордеем с тези млади лидери! Успех на всички на симулациите и съдебни процеси и през следващата година!“ – коментира Териса Кухел, ръководител на клуба по "Правата на човека" в колежа.