Възход на дебатите в колежа

Откритият турнир по дебати в колежа ще се проведе на 13-14 април

Развиването на способности за красноречиво изразяване, солидна обосновка и отстояване на собствено мнение е сред основните академични цели за учениците в Американския колеж. Тези от тях, които имат амбиция и талант за допълнително усъвършенстване на тези умения, разполагат с различни извънкласни възможности, една от които е изкуството на дебатите.

Несъмнено една от най-популярните, възвишени и устойчиви свободноизбираеми дисциплини в Американския колеж от години е дебатирането. Учениците, които посвещават свободното си време и енергия на подготовка и участия в състезания по дебати у нас и по света, изпитват удовлетворение от своите постижения и не крият, че правото би могло да има място в тяхното професионално бъдеще.

Уменията да убеждаваме, да водим полемики и да защитаваме своята гледна точка аргументирано – това е само част от чара на популярната от години свободноизбираема дисциплина в колежа Дебати. Другата част? Тръпката на състезанието! Захари Николаев от 11. клас повдигна завесата за нас, като ни разказа за собствения си опит, подбуди и планове, свързани с говорене пред хора като състезателна дисциплина. А там, както знаем, и „летвата“ също е вдигната, и то високо.

Първоначалният интерес завладява Захари през 2017 г., когато той се записва в Клуба по дебати. Прави му впечатление, че хората там са по-различни, склонни и способни да обсъждат по-задълбочени теми, притежават още по-богата обща култура и са много начетени. Те го приемат в своята общност, а той, от своя страна, започва да усъвършенства езиковите си умения, да изпипва изразните си средства и да развива нюх за победа във важни спорове по сложни теми. В края на 9. клас Захари кандидатства и го приемат в отбора на колежа. Следва поредица от класирания, финали и шампионски титли, които носят гордост, но и безценни уроци за справяне с опитни дебатьори в трудни и заплетени теми. Този курс извежда Захари и до националния отбор.

Състезанията, турнирите и шампионатите не спират. През 2017 г. Захари стига до осминафинали в турнира „Сърцето на Европа“ през 2017 г. в Чехия, участие в Шампионата на световните училища в Хърватия през 2018 г., Открития турнир на Софийския университет също през 2018 г., който спечелва, Открития турнир на Българската асоциация за дебати, където също е шампион. В началото на тази година достига до финалите в училищните дебати в Кингс Колидж Лондон, където е в единствения отбор, с ученици, за които английският не е майчин език.

С течение на тези, а и много турнири, убедителни победи и поучителни загуби, постепенно дебатите се превръщат в страст за Захари. За да се ангажира допълнително с новата си страст, той се захваща доброволчески да помага в организацията на турнири по дебати за студенти, което допълнително развива уменията му. Отскоро той е и сертифициран треньор по дебати, автор на блог с насоки по темата и подпомага своите съученици в подготовката за национални и международни състезания. Точно такова състезание предстои през май в Австрия, с домакин Виенския клуб по дебати. Преди това, на 13 и 14 април, Клубът по дебати ще проведе петия пореден и ежегоден Открит турнир по дебати в Американския колеж.