Първият учебен ден в Американския колеж в София: Мерки и традиции

Още от повторното отваряне на Американския колеж в София през есента на 1992 г., Първият учебен ден е сред най-вдъхновяващите и жизнерадостни моменти от училищния живот. Денят на откриването на учебната 2020-2021 г. беше не по-малко специален, като същевременно се проведе в съответствие с мерките за противодействие на разпространението на COVID-19, предписани от образователните и здравните власти. 

Социално дистанциране, маски за лице, честа дезинфекция

За да намали риска за учениците, преподавателите и служителите, Американският колеж в София проведе пет поредни, но отделни церемонии за откриване на учебната година - по една за всеки випуск. Всяко събитие спази дългогодишните традиции - обща снимка на учениците от випуска, приветствие от президента на колежа, предаване на знаме, получаване на тениски и презентация за предстоящата учебна година. Осмокласниците се снимаха за спомен от първия учебен ден на стъпалата на „Острандър Хол“, която предлага повече пространство от тази на „Сандърс Хол“, където този кадър се запечатваше още от 1992 г.

Учебната година започва с 20% онлайн обучение

Учебната 2020-2021 година е безпрецедентна в новата история на колежа. Опитът от дистанционното обучение от втория срок на 2020 г. е от голяма полза при разработването на учебна програма с допълнителни противоепидемични мерки. Американският колеж в София включва в учебния план 20% онлайн обучение. Всеки випуск ще провежда своите уроци онлайн един ден от седмицата, като по този начин ще се намали движението на хора в учебния комплекс. Часовете, които ще се провеждат онлайн, са по предмети, за които класът обикновено се среща два пъти седмично. 

Докато са в училище, всички ученици, преподаватели и служители трябва да носят маски на закрито, да спазват социално дистанция, да следват указанията за движение, да използват само определените входни и изходни точки към сградите и да дезинфекцират ръцете си.

„Всички ученици, с които разговарях, изразиха своята благодарност и наистина голямо щастие, че са се върнали в колежа. Освен това те демонстрираха своето разбиране и желание да се съобразят с нашите очаквания по отношение на мерките за здраве и безопасност - включително носенето на маски, когато са на закрито, - които са толкова важни и необходими, за да може колежът да остане отворен и през следващите седмици и месеци.“ - коментира в края на първия учебен ден д-р Ричард Т. Юинг, президент на Американския колеж в София.