Следете въздуха в колежа

Инсталираната в колежа станция за определяне на качеството на въздуха вече функционира.

Както вече ви информирахме, нашите талантливи ученици се включиха в гражданския проект airbg.info и сглобиха 10 модерни станции за определяне на качеството на въздуха, които измерват фините прахови частици в околната среда. Една от станциите бе инсталирана в Сандърс Хол, а останалите 9 бяха дарени на общински училища из страната.

Сензорите за качество на въздуха измерват PM10 и PM2.5, атмосферното налягане, температурата и влажността. Информацията се публикува в реално време на https://airtube.info, където се визуализира и предоставя на гражданите важна информация за околната среда в града. Зеленото означава "тръгвай," но ако сензорът се оцвети в жълто или червено, по-добре да отложиш планираното тичане или разходка в парка. Станциите позволяват и да се открият локални източници на замърсяване като автомобилен трафик, горене на гуми или жилищно отопление с дърва или въглища.

Ентусиасти, които вярват в околната среда и качеството на живота в градовете, са инсталирали стотици станции за следене качеството на въздуха в България. А и сглобяването и притежаването на такава станция е забаление. Процесът е описан на https://airbg.info/, където можете да си поръчате собствена станция и така да допринесете за поддържането на здравето и зеленината в града.