Делегация от колежани на конференция „Модел ООН“ в Дойче Шуле София

Деветима делегати от Американския колеж в София участваха в конференцията „Модел ООН“, която се проведе в Дойче Шуле София на 8 и 9 ноември 2019. Президентът и вицепрезидентът на клуба, трима десетокласници, двама деветокласници и един осмокласник представляваха, по възможно най-добрия начин, възложените им страни.

Делегациите варираха значително географски и политически, и нашите ученици представляваха Италия, Испания, Турция, Чили, Колумбия, Северна Корея, Виетнам, Япония и Австралия. Те трябваше да работят с делегати от общо четиридесет и четири държави, за да изготвят и гласуват резолюции по две теми: Мерки за предотвратяване на разпространението и намаляване на производствените възможности за оръжия за масово поразяване чрез активна международна политическа програма и Мерки за защита на хората, икономически, социални и културни права на хората, които се идентифицират като LGBTQ.

На конференцията присъстваха ученици от Дойче Шуле София, Първа и Втора немски гимназии, Първа английска гимназия, Англо-американското училище, както и гости от Мюнхен, Германия.

Възникваха конфликти, които после бяха разрешавани, съюзи с други делегации бяха сключвани а в последствие – нарушавани… беше конференция, изпълнена с изненади и ползотворни дебати. Въпреки че това беше първата конференция извън колежа за осем от деветимата делегати, отборът работи дръзко и активно допринесе в обсъжданите и приети резолюции. Нашият отбор оцени отличната организация и любезното гостоприемство на домакините ни от Дойче Шуле София и се чувства готов за нови подвизи в областта на Модел на ООН.

*Материал от д-р Зорница Семкова, Преподавател-спонсор на Клуб „Модел ООН“ в колежа