Десетокласници в колежа със значителни успехи по физика

Освен облекчените противоепидемиологични мерки, удължените дни и заобикалящата ни зеленина, пролетта донесе и забележителни успехи за трима физици – десетокласници в колежа.

На Пролетното национално състезание по физика, в което традиционно участват страховити млади учени от колежа, Мартин Лозанов спечели 2-ро място и се класира за Европейска олимпиада по експериментални науки (EOES 2021). Теодора Маринова достигна 7-о , а Виктор Величков – 18-о. В крайна сметка, в категорията за 10. клас, отборът на колежа извоюва 1-во място.

Междувременно Мартин, Теодора и Виктор се подготвят усилено и за Националната олимпиада по физика. След като преодоляват и двата предварителни кръга, тримата десетокласници се класират за финалния кръг, където се Виктор печели 4-то място, Мартин – 8-о, а Теодора – 18-о.

Благодарение на успеха му в Пролетното национално състезание по физика, Мартин взе участие и в EOES 2021. Тази елитна надпревара трябваше да се проведе в Университета на Сегет в Унгария. Поради пандемията, тази година отборите решаваха експерименталните задачи в собствените си страни, в нашия случай – Факултета по химия и фармация на Софийския университет. Отборът на Мартин спечели бронзов медал.

Поздравяваме Мартин, Теодора и Виктор за блестящите успехи и се вълнуваме още повече за бъдещите им научни постижения.

Мартин решава задачи от експериментална физика.
Мартин Лозанов, Теодора Маринова и Виктор Величков