Фонд за стипендии "150 години Американски колеж в София"

Скъпи приятели,

През есента на 2010 г. Американският колеж в София ще чества 150 години от основаването си. Колежът е една от най-старите американски образователни институции извън пределите на САЩ.

Мисията на Американския колеж в София е да предлага отлично гимназиално образование на най-подготвените и най-будните ученици в България. Стремим се да развиваме както интелекта на учениците ни, така и техните личностни качества. От повторното откриване на Колежа през 1992 г., след петдесетгодишна пауза, до днес са се дипломирали повече от 1400 ученици. Много от тях продължиха образованието си в престижни университети из целия свят. Някои от завършилите колежани от випуск 2009 учат в университетите Bowdoin, Cambridge, Edinburgh, London School of Economics, Oxford, Princeton, St. Andrew’s, Toronto, Vassar и Yale.

За съжаление, увеличаването на разходите в България през последните години за осигуряване на отлично образование доведоха до увеличаване и на нашите такси за обучение. Ако сравним таксите за обучение на Колежа с тези на чуждестранното училище в София или на други частни училища в Европа и в САЩ, нашите такси са значително по-ниски. Същевременно ние съзнаваме, че стойността им е повече, отколкото много български семейства могат да си позволят да плащат.

Едно от най-големите предизвикателства за бъдещото развитие на Колежа е да създадем условия, при които ВСИЧКИ приети в Колежа ученици да могат да учат при нас, независимо от доходите на техните семейства. Вярваме, че това ще е за доброто както на Американския колеж в София, така и за доброто на България.

Именно с оглед на това предизвикателство, целта на дарителската ни кампания в годината на честването ще е да учредим фонд за стипендии за подпомагане на бъдещите ни ученици, който ще носи названието Фонд за стипендии "150 години Американски колеж в София". Годишният приход от един такъв фонд ще се използва за оказване на финансова помощ на нашите ученици.

За повече информация за Американския колеж в София, разгледайте в детайли нашата интернет страница.

Благодарим ви!