Десислава Караколева

Присъединих се към AFAC заради отличното образование и безбройните възможности, които Американският колеж в София ми даде. Бих искала да съм активен член на общността на Колежа и да мотивирам и съучениците ми да ме последват. По този начин бихме могли да помагаме на нашето училище и да осигурим едни още по-добри условия за бъдещите ученици.

НЕДКО КЮЧУКОВ

ЧЛЕН НА БОРДА НА НАСТОЯТЕЛИТЕ

Обичам Колежа, прекараните в него години и добрия старт в живота, който той ми даде. Бих искал Американският колеж в София да продължава да дава достъп до най-доброто средно образование на най-способните и заслужили ученици. За да могат всички ученици да получат тази възможност, без значение от финансовите способности на семейството им, е нужно активното участие на завършилите ученици на колежа. Точно поради тази причина през 2011 година реших да вложа нужните време и усилия и да основа Консултативния съвет на Фонда на завършилите (AFAC).

Фонд на завършилите

През есента на 2011 година група от десет възпитаници на Американски колеж в София с подкрепата на Борда на настоятелите учредиха Фонда на завършилите колежани, чрез който да се правят дарения за училището. Идеята за създаването на Фонда се заражда от убеждението, че подкрепата за Колежа ще запази статута му на едно от най-престижните училища в България и по света и допълнително ще подпомогне развитието му. Първата стъпка към учредяване на Фонда е направена през септември 2011 година, когато десетимата завършили – от седем различни випуска на Колежа и с общо 18 години училищна история – сформират Консултативния съвет на Фонда на завършилите („Съветът”).

Фондът е инициатива на възпитаници на Колежа, която цели да привлече всички завършили и да им предостави възможността да даряват средства за определени цели. Така бившите колежани могат да спомогнат както за цялостното развитие на училището, така и за подобрения в конкретни сфери, които са били съществена част от живота им в Колежа. В допълнение Съветът разработи система за отчитане на използваните средства, която позволява на дарителите да знаят как се оползотворяват даренията им и да получават информация относно финансовото състояние и академичното ниво на Колежа.

Съветът представлява лицето и гласа на възпитаниците на Колежа във Фонда. Целта му е да се наблегне на наистина важните за завършилите категории, да се задоволят и дори надвишат очакванията за прозрачност при отчитането и да се привлекат възможно най-много колежани, които да се включат активно. Въпреки трайните академични успехи на Колежа през годините, процентът на дарилите средства за училището бивши ученици винаги е бил скромен. След учредяването на Фонда това се промени.

Фондът стартира през есента на 2012 година, точно 20 години след възстановяването на Американския колеж.

ТУК можете да намерите всички отчети на Фонда до момента.